Say yes to letterpress!

Letterpress is een druktechniek die dateert uit de 15de eeuw en voor meer dan 500 jaar de voornaamste vorm van gedrukte communicatie was. Wat deze techniek zo bijzonder maakt is dat je de opdruk niet alleen kan zien, maar ook voelen.

Een gespiegeld reliëf van het ontwerp, ook wel een ‘cliché’ genoemd, wordt in het papier gedrukt en dat tastbaar resultaat is wat letterpress zo uniek maakt.

Letterpress
Het letterpressproces wordt bijna volledig handmatig gedaan en is dus erg arbeidsintensief. Daarbij vergt het ook een stevige portie vakmanschap, geduld, tijd, veel liefde & een uitzonderlijk getraind oog voor detail.
Letterpress

Voor er zelfs nog maar een druppel inkt op het papier valt moet de letterpress geprepareerd worden, een proces dat wel enkele uren kan duren afhankelijk van de complexiteit van het ontwerp. Zo moet de drukplaat met de uiterste nauwkeurigheid op de pers gemonteerd worden, de inkt geroerd en de folie geplaatst. Als de pers dan klaar is gaan de papieren één voor één door de pers onder voortdurend toezicht van de drukker. Als je een ontwerp hebt met twee kleuren, wordt je kaart kleur per kleur gedrukt. Dat wil zeggen dat elke kaart twee keer door de pers gehaald wordt.


Hoewel letterpress een tijdrovend werkje is, levert het steeds de meest tot de verbeelding sprekende resultaten op. Je voelt het vakmanschap en de artisanale kwaliteit van zodra je een letterpress kaartje in je hand krijgt.

In ons atelier vind je 8 Heidelberg degelpersen uit 1970. Vandaag worden deze persen nog steeds gezien als het eikpunt voor alle andere drukpersen. Deze letterpers werd gemaakt in West-Duitsland, in de Schnellpressenfabrik AG Heidelberg. De Duitse degelijkheid uit zich vooral in het waaiersysteem waarmee het papier voor de pers wordt gebracht, waardoor een ongeëvenaarde snelheid en precisie verkregen wordt.

Om het karakteristieke reliëf van de letterpress extra in de verf te zetten drukken we meestal op iets dikker kwaliteitspapier, maar de Heidelberg kan drukken op alle papiersoorten van flinterdun zijdepapier tot karton.
Deze machines zijn niet alleen het summum van de letterpress, ze zien er ook super impressionant uit. Pun intended. 

Letterpress weetjes.

In het westen was het Johannes Gutenberg die midden 1400 de letterpers uitvond. Zijn handpers werd gebruikt om 180 kopieën van de bijbel te maken waarvan er momenteel nog 48 intact zijn.

De Engels uitdrukking “mind your P’s and Q’s” is afkomstig van het advies dat drukkers aan hun leerlingen gaven zodat ze de p’s en q’s niet zouden verwisselen.

De Heidelberg Original press maakte zijn debuut in 1913.

In 1967 werd er één Heidelberg pers gemaakt per 14 minuten.