Drukwerk voor je huwelijk nodig? Alles wat je moet weten op een rijtje

dec 23, 2022 | Huwelijk

Drukwerk voor een huwelijk draait om veel meer dan enkel de invitatie. Wat heb je zeker nodig en wat is bijkomstig? Wanneer verstuur je wat? Welke tekst plaats je op je kaartjes? En hoe vind je een stijl die perfect past bij je feest? Een handvol tips en tricks om te helpen bij al je keuzes. Let’s go!

 

Verschillende soorten huwelijk drukwerk

 

Het zal je misschien verbazen, maar een huwelijksfeest vraagt best veel drukwerk. Uitnodigingen, menukaarten, naamkaartjes voor de tafelschikking, het tafelplan, bedankingskaartjes, noem maar op. Het zijn maar enkele voorbeelden en uiteraard heb je niet altijd alles nodig. Maar het is wel leuk als alle details kloppen. Onderstaand lijstje bevat het meest voorkomende trouwdrukwerk.

 

  • save-the-date-kaarten
  • RSVP-kaarten
  • uitnodigingen of trouwkaarten
  • inlegkaartjes
  • ceremonieboekjes
  • tafelplan
  • tafelnummers
  • naamkaartjes voor de tafelschikking
  • menukaarten
  • bedankkaarten

 

huwelijksdrukwerk als onderdeel van je setting

 

Eenheid qua stijl en sfeer

 

Als je weet wat je precies nodig hebt, is het tijd voor de vormgeving. Het mooiste is uiteraard dat al je drukwerk in dezelfde stijl is gemaakt. Heb je al een bepaald thema en kleurenschema gekozen voor de bruiloft? Laat die look-and-feel dan terugkomen in het drukwerk. Als je gasten hun save-the-date ontvangen, krijgen ze meteen een voorproefje van je huwelijksfeest.

Nood aan inspiratie? Neem zeker een kijkje op onze pagina met huwelijksdrukwerk. Daar ontdek je huwelijksuitnodigingen in verschillende stijlen, van klassiek tot modern, minimalistisch, boho en veel meer. Bovendien kan je meteen bijpassende save-the-date-kaartjes, menukaarten, bedankingskaartjes en het andere drukwerk kiezen: alles wordt ontworpen in dezelfde stijl.

 

Save-the-date-kaarten

 

Save-the-date-kaarten zijn de eerste die je moet versturen. Je kondigt er de datum van je bruiloft mee aan. Zo kunnen je gasten die dag alvast prikken in hun agenda. Uiteraard is zo’n kaartje geen verplichting, maar het is wel handig. Zeker als je kiest voor een populaire periode als de zomer, wanneer veel mensen ook nog eens hun jaarlijkse vakantie plannen.

Wanneer moet je zo’n save-the-date nu precies versturen? Maximum een jaar tot een half jaar vóór je trouw is ideaal. Vermeld op de kaart de datum, jullie namen en eventueel de locatie, mocht die al vastliggen. Dat laatste hoeft zeker niet, tenzij je trouwt in het buitenland. In dat geval is een kleine tip meer dan welkom. Zo weten je gasten meteen hoe lang ze zich moeten vrijhouden.

Geef als laatste ook aan dat de officiële uitnodiging nog volgt. Zo voorkom je dat je wordt overspoeld met vragen over het adres of uur.

 

 

Trouwkaarten of huwelijksuitnodigingen

 

Niets zo belangrijk als je trouwuitnodiging! Ze bundelt alle praktische info én geeft een eerste glimp van de stijl van je bruiloft, zeker als je geen save-the-date hebt gestuurd. Wat zet je er nu precies op? Kort gesteld moet je vier dingen vermelden: wie, wat, waar en wanneer. Hieronder vind je een meer specifieke opsomming:

  • de naam van jou en je verloofde
  • de datum van jullie trouw
  • jullie trouwlocatie
  • het uur van de ceremonie
  • het adres en de locatie van de ceremonie (indien verschillend van de feestlocatie)
  • de uiterste RSVP-datum
  • jullie contactgegevens
  • een eventuele dresscode
  • een rekeningnummer en/of cadeautip
  • optioneel een uitnodigend tekstje

 

Meestal vermeld je op de voorkant enkel jullie namen en de trouwdatum. De meeste aandacht gaat uit naar het design zelf. Je wil namelijk dat je trouwkaart meteen de juiste sfeer uitstraalt. Op de achterzijde komt vervolgens alle praktische info voor je gasten.

Het versturen doe je best ongeveer zes à acht weken op voorhand. Heb je geen save-the-date-kaartje gestuurd? Dan hebben je gasten alsnog voldoende tijd om de datum vast te leggen en hun aan- of afwezigheid te bevestigen. Vragen je leveranciers toch al vroeger naar het totaal aantal gasten? Het is uiteraard perfect oké om je uitnodiging al vroeger te sturen.

TIP: Laat je liever niets aan het toeval over? Bestel dan vooraf een proefdruk van je trouwuitnodiging. Zo kan je nog een extra keer checken of alles correct en leesbaar is.

TIP: Zijn er meerdere versies van je trouwuitnodiging voor verschillende soorten gasten? Werk dan met kleine inlegkaartjes. Zeker als je met letterpress of foliedruk werkt. Op die manier moet je maar één keer het cliché (een soort stempel waarmee de folie of letterpress in het papier geperst wordt) betalen.

 

 

Inlegkaartjes

 

Wie nodig je allemaal uit? En is iedereen de hele dag welkom of enkel voor specifieke gedeelten? Is dat laatste het geval, vermeld dan enkel het gedeelte waar iedereen op uitgenodigd is, zoals de burgerlijke trouw en ceremonie. Gasten die niet de hele dag komen, kunnen dan toch een kijkje komen nemen. Of werk met inlegkaartjes. Daarmee geef je aan vanaf welke fase van de trouw je je gasten verwacht? De meeste trouwers gaan uit van drie soorten genodigden:

  • gasten die de hele dag aanwezig zijn en het bruidspaar overal volgen
  • avondgasten die aanwezig zijn bij het diner en aansluitend dansfeest
  • gasten die enkel naar de receptie komen volgend op de ceremonie

 

TIP: Laat de tekst op je trouwuitnodiging en/of inlegkaartjes altijd dubbel of zelfs driedubbel checken door verschillende mensen. Typefouten, een fout uur of verkeerde locatie wil je koste wat kost vermijden.

 

RSVP-kaarten

 

Het is belangrijk zo snel mogelijk een idee te hebben van het aantal gasten. Zo kan je op tijd het nodige regelen bij leveranciers. Vaak vragen trouwers een mailtje of sms-berichtje te sturen. Het nadeel ervan is dat je al dat mail- en sms-verkeer heel de tijd in het oog moet houden. Dan is een RSVP-kaartje veel gemakkelijker. Je stuurt het gewoon mee met je uitnodiging, inclusief postzegel en retouradres. Genodigden kunnen het eenvoudig terugzenden en zo hun aan- of afwezigheid bevestigen.

Wat moet er nu precies op je RSVP-kaartje staan? Uiteraard vraag je in de eerste plaats naar de aan- of afwezigheid. Daarnaast kan je ook extra info verzamelen. Zijn er bijvoorbeeld speciale dieetwensen of allergieën? Of hebben je gasten favoriete nummers die de DJ zeker moet draaien? Allemaal handige info om je trouwfeest nog beter af te stemmen op je gasten.

TIP: Wil je een bruiloft zonder kinderen? Of heb je liever niet dat iedereen een plus-one meeneemt? Denk dan aan deze etiquette voor de adressering:

  • Mevrouw De Decker / Annelies De Decker: alleen Annelies is uitgenodigd. Een eventuele partner of kinderen niet
  • De heer en mevrouw De Decker / Wim en Annelies De Decker: alleen de volwassenen zijn uitgenodigd, eventuele kinderen niet
  • Familie De Decker: het hele gezin is welkom

 

Menukaarten

 

Geef je gasten een voorproefje van je trouwdiner. Zorg dat er per tafel of zitplaats een menukaart aanwezig is. Laat die bovendien drukken in de stijl van je bruiloft. Zo dragen de menukaarten meteen bij aan de styling en decoratie van de tafels.

Volgens de etiquette moeten gerechten opgelijst worden in de volgorde waarin ze op tafel komen. Meestal gaat dat als volgt:

  • drie gangen: voorgerecht, hoofdgerecht, dessert
  • vier gangen: amuse, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert
  • vijf gangen: amuse, soep, voorgerecht, hoofdgerecht, dessert

 

Vermijd je liefst zoveel mogelijk stress? Maak dan werk van je menukaarten zodra de locatie en het menu vastliggen. Zorg er alleszins voor dat ze ten laatste 14 dagen voor het feest besteld zijn.

TIP: Laat je je gasten kiezen tussen twee gerechten per gang? Of zijn er bijvoorbeeld twee opties bij het hoofdgerecht? Vermeld dan beide gerechten, eventueel gescheiden door een sterretje. Gerechten voor gasten met speciale dieetwensen, zoals vegetariërs, hoeven niet per se genoemd te worden. Is het aantal echter groot of hecht je er zelf veel belang aan, kan je ze uiteraard wel vermelden. Plaats in dat geval ook steeds een sterretje tussen de verschillende opties.

 

 

Naamkaartjes en tafelnummers

 

De finishing touch bij de styling van de tafels? Naamkaartjes, zodat je gasten perfect weten waar ze mogen plaatsnemen. Zo kan je op voorhand zelf bepalen wie waar zit en voorkom je eventuele strubbelingen tussen gasten.

Komt er veel volk naar je trouwfeest? Dan kan je ook tafelnummers laten drukken die je in het midden van elke tafel plaatst. Onder het nummer lijst je vervolgens de namen van alle gasten op die daar verwacht worden. Uiteraard hoef je niet per se met nummers te werken. Je kan de tafels ook betekenisvolle namen geven die bijvoorbeeld verwijzen naar de locatie of bepaalde herinneringen oproepen.

Gebruik je geen tafelnummers? Dan kan je de naamkaartjes bestellen zodra alle gasten geantwoord hebben op je uitnodiging. Werk je wel met een tafelnummer? Dan bestel je ze best samen met de tafelkaarten. Zorg er wel voor dat je alles rond hebt ten laatste 14 dagen voor de bruiloft, liefst zelfs iets vroeger!

TIP: Ben je geen fan van een trouwfeest in een dergelijk keurslijf? Dan kan je werken met tafelnummers, maar de naamkaartjes aan de ingang van de feestzaal leggen en op elk naamkaartje gewoon het tafelnummer vermelden. Je gasten kiezen dan gewoon zelf naast wie ze zitten.

TIP: Voorzie altijd enkele blanco naamkaartjes voor het geval er een lastminutewissel is tussen gasten of hun plus-ones.

 

 

Bedankkaartjes

 

De meeste mensen die naar je trouwfeest komen, geven ook een mooi cadeau. Ze bedanken voor hun aanwezigheid en vrijgevigheid is eigenlijk het minste wat je kan doen. Bedankingskaartjes zijn daarvoor ideaal. Zo kan je voor elke gast een kaartje klaarzetten bij binnenkomst. Of je kan de bedankkaartjes meteen gebruiken als naamkaartjes op de tafels.

Na afloop de bedankkaartjes meegeven ligt moeilijker. Zowel jij als je gasten hebben dan wellicht andere dingen aan hun hoofd, of zijn al lang niet meer in staat hun hoofd te gebruiken. 😉

Veel pasgetrouwden sturen enkele weken na de trouwdag een bedankingskaart, al dan niet vergezeld van een klein geschenkje. Op zich is dat de leukste manier om mensen te bedanken: ze worden nog eens herinnerd aan je feest en kunnen nog even nagenieten.

TIP: Verstuur je de bedankkaartjes achteraf? Dan kan je ze voorzien van een persoonlijke boodschap. Zeg bijvoorbeeld hoe leuk je de aanwezigheid van je vrienden en familie vond of hoe blij je was met hun huwelijkscadeau. Zo voelt de bedanking extra oprecht aan.

 

Helemaal klaar om alle drukwerk voor jullie huwelijk te creëren? Bekijk de trouwcollectie in onze webshop en laat je inspireren door de verschillende stijlen en afwerkingen. Alle ontwerpen zijn het werk van professionele designers en kan je eigenhandig personaliseren via onze online editor. Zo kan je al je huwelijksdrukwerk op elkaar afstemmen in lijn met jouw trouwthema. Ontwerp je liever zelf je kaartjes? Ga dan naar ‘Eigen ontwerp’ en doe volledig je eigen ding. Of heb je een eigen idee, maar geen grafische skills? Kies dan voor een ‘Ontwerp op maat’ en wij maken het helemaal voor jou. Kortom: alles kan, en je regelt het allemaal in enkele klikken!

Nog vragen bij je trouwdrukwerk? Stuur een mailtje naar hello@designcards.be en we helpen je asap verder!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg 10% korting!

Blijf op de hoogte van updates, nieuwe producten, tips & tricks, info over acties en zoveel meer. Ontvang 10% korting op alle producten op designcards.be.

Waarin ben je geïnteresseerd?

Dankjewel. Je bent goed ingeschreven!