In blijde verwachting? Met dit stappenplan ben je perfect voorbereid op de geboorte van je baby

mei 25, 2022 | Geboorte

Verwachten jij en je partner een kindje? Proficiat! Zo’n kleine schat is het mooiste wat er is. Hoe bereid je je nu optimaal voor op die grote verandering in je leven? Twaalf handige tips die de aanloop naar de geboorte een pak vlotter laten verlopen.

Wil je de uitgebreide checklist met extra tips? Vraag dan hier de download aan.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het volledige stappenplan.

Naam(Required)
Waarin ben je geïnteresseerd?
Inschrijven op de nieuwsbrief(Required)

Stap 1: Breng je werkgever op de hoogte

Een banale tip? Nee hoor! Zodra je werkgever weet dat je zwanger bent, is hij verplicht daar extra rekening mee te houden. Zo geniet je van verschillende voorrechten. Vergeet ook niet dat je verplicht bent een medisch attest door te geven met de vermoedelijke bevallingsdatum.

 

Stap 2: Zoek een goede crèche of onthaalouder

Regel dit tijdig. Tegenwoordig zijn ze overbevraagd en vaak zijn er wachtlijsten. Er snel bij zijn is dus de boodschap. Kies uiteraard niet zomaar. Ga voor een plek waar je je écht goed bij voelt en je je kindje elke dag met een gerust hart kunt achterlaten.

 

Stap 3: Vraag je Startbedrag en Groeipakket aan

Als je zwanger bent, kan je een Startbedrag en Groeipakket aanvragen. Het eerste is eigenlijk de vervanger van het vroegere kraamgeld, een eenmalige bijdrage van € 1167,33 die je ontvangt bij de geboorte. Het tweede is een maandelijkse premie om je als ouder extra te ondersteunen.

Vraag je het kraamgeld en Groeipakker aan vóór je bevalling? Voeg dan een medisch attest toe met de vermoedelijke bevallingsdatum. Wacht je liever tot na de geboorte? Vergeet dan zeker niet een geboorteattest toe te voegen.

 

Stap 4: Win voldoende informatie in

Als kersverse ouder komt er heel wat op je af. Informeer je goed op voorhand. Zowel over de bevalling zelf, als over de verzorging van je baby. Weet dat je huisarts of gynaecoloog altijd voor je klaarstaan. Maar ook verschillende instellingen bieden handige whitepapers en checklists aan. Daarnaast zijn er tal van boeken en cursussen die bulken van de goede raad.

 

Stap 5: Licht je ziekenfonds in

Zeker niet vergeten! Tijdens je moederschapsverlof kent je ziekenfonds namelijk een speciale uitkering toe, op basis van een percentage van je salaris. De eerste dertig dagen is dat 82%, nadien wordt het bedrag geplafonneerd op 75% van het begrensde brutoloon.

 

Stap 6: Beslis over de achternaam

De tijd dat je kind automatisch de familienaam van de vader krijgt ligt al even achter ons. In België heb je als ouder de vrije keuze tussen de naam van de vader, de moeder of een combinatie van de twee. Op zich heb je voldoende tijd om hierover te beslissen. Je moet je finale keuze pas doorgeven tijdens de aangifte van de geboorte bij de burgerlijke stand. Houd wel in het achterhoofd dat je keuze onherroepelijk is.

 

Stap 7: Denk na over de bevalling

Hoe wil je precies bevallen? In het ziekenhuis? Thuis? Of misschien wel onder water? Je bent volledig vrij om te kiezen. De meeste vrouwen in België bevallen in het ziekenhuis, onder begeleiding van een gynaecoloog. Na de geboorte verblijf je er nog een drietal dagen om te herstellen. Een alternatief is een poliklinische bevalling: je bevalt in het ziekenhuis, maar mag na 24 tot 48 uur alweer naar huis met thuisopvolging. Een derde optie is de onderwaterbevalling. Eigenlijk is dat een normale bevalling. Alleen komt je baby na de geboorte meteen in warm badwater terecht. De overgang van het vruchtwater naar de wereld is zo veel minder bruusk.

 

Stap 8: Regel kraamzorg

De eerste weken komt er heel wat op je af en extra ondersteuning is dan meer dan welkom, zeker als het gaat om je eerste kindje. De kraamverzorger helpt je met de verzorging van je baby, flessen- of borstvoeding, het gebruik van medicatie, navelverzorging, enzovoort. Het is handig om op voorhand al even samen te zitten en alles uitgebreid te bespreken.

 

Stap 9: Bereid de babykamer voor

Eigenlijk heeft een babykamer niet veel nodig. Hoe minder er staat, hoe makkelijker het is om ze schoon te houden. Een bedje, een kleerkast en een plaats om je kindje te verschonen, meer hoeft het niet te zijn. Zeker de eerste weken kunnen baby’s nog niet goed kan zien en zijn ze overgevoelig voor kleuren. Maak van je babykamer dus geen kleurboek.

 

Stap 10: Stel je geboortelijst samen

Een baby in huis, dat betekent heel wat nieuwe spulletjes. Ga tijdig langs in een babywinkel en stel een geboortelijst samen. Heb je al heel wat in huis of wil je liever geld als geboortecadeau? Dan kan je ook een pamperrekening openen. Zo koop je zelf wat je nodig hebt, en kan je al beginnen sparen voor je kleintje.

 

Stap 11: Regel het geboortedrukwerk

Zodra je kindje geboren is, wil je dat iedereen laten weten. Een stijlvol geboortekaartje is dé manier om dat te doen. Stel je zoektocht niet te lang uit. Begin drie à vier maanden voor de uitgerekende datum alles te regelen. Neem voldoende tijd om te beslissen en vergelijk verschillende mogelijkheden.

Op designcards.be vind je een uitgebreide collectie geboortedrukwerk, van geboortekaartjes tot stickers, bedankkaarten en véél meer. Met onze online editor stel je je kaartje eenvoudig zelf samen. Ben je tevreden over je design? Dan sla je het op in afwachting van de geboorte. Zo staat alles klaar en moet je alleen nog de datum, lengte en het gewicht aanvullen de dag na de bevalling. Vervolgens finaliseer je je bestelling in enkele klikken. Zo simpel is het!

 

Stap 12: Maak je koffertje klaar!

Ben je ongeveer 37 weken? Dan kan het elk moment gebeuren. Blijf rustig. Je baby floept er niet zomaar uit. Zorg gewoon dat je koffer klaarstaat. Zo neem je heel wat stress weg op het moment dat de weeën beginnen en kan je rustig naar het ziekenhuis vertrekken.

 

Ben je zwanger? Dan helpen wij jou graag met je geboortekaartje, stickers, bedankingskaartjes en veel meer. Ontdek de verschillende collecties op de webshop of maak een afspraak voor een ontwerp op maat.

 

Partnership met ONZO

Wij zijn trots om aan te kondigen dat wij sinds kort een partnership zijn aangegaan met ONZO,een'drukkerij en ontwerpstudio voor luxe papierwaren en geschenken'.Alle activiteiten rond gelegenheidsdrukwerk zijn bij ONZO ondergebracht. ONZO zal je offerteaanvraag en eventuele productie opvolgen. Het drukwerk zelfwordt nog steedsdoor Buroformverzorgd.

We werken aan een nieuwe website met aangepaste producten en diensten onder de naam ONZO. Voorlopig kan je nog terecht op de huidige website.

Sinds 15 mei heeft ONZO een fysieke winkel in het centrum van Antwerpen - Kloosterstraat 6. Waar je terecht kan voor inspiratie en persoonlijk advies. Altijd welkom om eens binnen te springen.

Laat je verrassen en inspireren!

website: www.onzo.be
instagram: @onzo.be
mail: info@onzo.be

Dankjewel. Je bent goed ingeschreven!