Als je een kindje verwacht, heb je ongetwijfeld al nagedacht over de inrichting van de babykamer. Hoe pak je zoiets nu efficiënt aan? Het aanbod babyspullen is gigantisch, waardoor de kans groot is dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Geen erg! Wij geven je graag enkele tips om de kamer van je toekomstige oogappel prachtig te stylen.
Verven of behangen?
Eerst de basis, dan de rest. Hoe ga je de muren van de kamer afwerken? Kies je voor behang, verf of beide? Het is belangrijk om te kijken naar de staat van de muren. Zijn die mooi egaal, dan kan je ze eenvoudig verven. Vertonen ze veel onregelmatigheden, dan is het wellicht beter om te behangen (eventueel met een print), zodat je de oneffenheden niet langer ziet.
Op zich een vrij evidente keuze dus, al moet je wel op een aantal dingen letten. Denk niet alleen na over leuke kleuren en prints, houd ook rekening met de veiligheid van jezelf en de baby. In behanglijm, verf en andere middelen kunnen gevaarlijke stoffen zitten. Als je zwanger bent, kunnen die een risico vormen voor jullie beide. Je laat het werk daarom beter over aan je partner of aan een professional. Bovendien blijven dergelijke stoffen nog een tijdje in de lucht hangen. Begin dus op tijd met verven of behangen, kies voor veilige producten en zorg ervoor dat je de ruimte nadien goed en lang genoeg ventileert.
TIP: kies je voor verf? Neem dan een soort die tegen kinderhandjes bestand is en dus afgewassen kan worden. Je zal er later blij om zijn!
De kleur van je babykamer kiezen
Ken je het geslacht van de baby al? Dan kan je de kleuren van de kamer daarop afstemmen. Al is het natuurlijk geen must. Geel, oranje en groen bijvoorbeeld zijn neutrale kleuren die perfect geschikt zijn voor zowel een jongen als een meisje.
Probeer felle kleuren trouwens te vermijden. Ook al brengen ze leven in de kamer, ze kunnen je baby ook onrustig maken. Lichte, zachte tinten daarentegen werken rustgevend. Houd de basis neutraal en leuk het geheel op met een aantal kleurrijke accessoires. Denk aan muurstickers, een grote knuffel, gezellige lampen, schilderijen of foto’s en naamletters.
Houd tenslotte ook rekening met de grootte van de ruimte en de lichtinval. Bij een compacte en/of donkere kamer ben je best niet te gul met donkere kleuren. Ze zorgen er immers voor dat de ruimte nog kleiner aanvoelt. Valt er anderzijds veel licht binnen in de kamer? Weet dan dat kleuren anders tot hun recht kunnen komen. Denk dus goed na en laat je eventueel bijstaan door een professional, of vraag de mening van vrienden of familie.
Essentiële spullen voor de babykamer
Voordat je begint met je aankopen is het handig om een lijstje te maken met alle noodzakelijke spullen. Denk dus op voorhand goed na over wat je nodig hebt. Volgende producten zijn alleszins een must:
- een wieg of ledikant met een matras en hoeslaken
- een commode en aankleedkussen
- een kast voor babykledij
- gordijnen
Daarnaast is het ook handig om na te denken over het volgende:
- een thermometer om de temperatuur van de kamer in de gaten te houden
- een stoel voor jezelf om bij je baby te kunnen zijn en ‘s nachts borstvoeding in te geven
- opbergboxen
- planken om de dozen op weg te zetten
- een nachtlampje
- een luieremmer
Houd bij het maken van je lijst rekening met je budget en de grootte van de kamer. Je babykamer mag zeker niet te druk worden!
Koop je baby- of meegroeispullen?
Het is handig om spullen te kopen die langer meegaan, zodat je niet om de zoveel maanden of jaren iets nieuws moet aanschaffen. Bovendien waak je op die manier over je budget.
Er bestaan bijvoorbeeld commodes die je kan ombouwen tot kast. Op het moment dat je het meubel niet meer nodig hebt in de babykamer, plaats je het gewoon in de hal, een andere slaapkamer of gebruik je het voor nachtelijke ongelukjes die in de toekomst ongetwijfeld zullen voorkomen.
Veel mensen kopen een kleine kast voor babyspullen. Dat is goed om te beginnen, maar op langere termijn ben je daar nog weinig mee. Met een kind kan je nooit genoeg opbergruimte hebben. Behalve kledij kan je in de kleerkast ook weg met slaapzakken, lakentjes en andere spullen.
Daarnaast is ook een meegroeibed ontzettend nuttig. Er komen steeds meer bedjes op de markt die je van kleine wieg kan omvormen tot een groter bed voor kinderen tot wel 10 jaar. Zo ben je zeker dat je voor de komende jaren goed zit.
Een veilige babykamer
Misschien wel het allerbelangrijkste: een veilige babykamer. En ongeluk is snel gebeurd, en dat wil je uiteraard koste wat kost vermijden. Het spreekt voor zich dat een commode en wieg aan de nodige veiligheidseisen moeten voldoen. Maar er zijn ook andere zaken waar je rekening mee kan houden bij de inrichting van je babykamer.
Verwarm en verlucht de ruimte goed. Een gezonde babykamer heeft een temperatuur tussen de 16 en 18 graden en wordt voortdurend geventileerd.
Zorg dat je wieg of babybedje niet in de buurt van een verwarming of in de volle zon staat. Je baby kan zijn lichaamstemperatuur nog niet eigenhandig controleren en loopt daarom het risico om oververhit te raken. Bovendien kan de verwarming gevaarlijk zijn als je kleine spruit ze toch zou weten aan te raken. Zet het bedje ook nooit in de tocht om te vermijden dat je baby ziek wordt.
Voorkom dat er losse draden, snoeren, lampen of kleine voorwerpen rondslingeren. Baby’s hebben weinig controle over hun bewegingen, wat gevaarlijk kan zijn. Breng ook een beschermplaatje aan op stopcontacten. Zo kan een nieuwsgierige baby zijn of haar vingertjes er niet in steken.
Zolang je baby niet in staat is te spelen met speelgoed, leg je dat ook beter niet in het bedje. Mocht het op hem of haar terechtkomen, is er altijd het risico dat de ademhaling belemmerd wordt.
Klaar om de babykamer in te richten? Neem dan ook zeker eens een kijkje in onze webshop. Je vindt er heel wat leuke accessoires en decoratie, van bloempotjes tot geurstokjes, parfumflesjes en natuurlijk geboortekaartjes. Want ook die laatste verdienen natuurlijk een mooi plaatsje op een schap, kastje of aan de muur! 😉