Inspiratie voor je bruiloft nodig? Zo maak je het perfecte moodboard.

nov 28, 2022 | Huwelijk

Een moodboard kan van onschatbare waarde zijn voor de styling van je huwelijksfeest. Van je outfit tot de aankleding van de locatie, bruidstaart en cadeautjes, je bewaart al je ideeën op een overzichtelijk inspiratiebord. Maar hoe begin je er nu aan? In deze post geven we je alvast enkele handige tips!

 

Hoe zien jij en je partner jullie bruiloft?

Bij de styling van een bruiloft gaat het niet enkel om de vormgeving zelf, het gaat over algehele vibe van je feest. De hele avond staat in het teken van jou en je geliefde, en moet dat ook uitstralen. Begin daarom met een mindmap te maken over wie jullie zijn als koppel. Wat typeert jullie en hoe kan je die eigenheid vertalen naar jullie feest? Denk na over wat jullie echt gelukkig zou maken op jullie grote dag. Schrijf desnoods keywords op die jullie droomhuwelijk perfect verwoorden.

 

wedding moodboard

 

Op zoek naar inspiratie

Ga op zoek naar voorbeelden om je visie om te zetten in de realiteit. Doet dat zowel online als offline. Ga bijvoorbeeld langs in een aantal mooie interieurwinkels. Of bezoek een bar of restaurant dat jullie qua stijl aanspreekt. Vergeet uiteraard geen foto’s te nemen voor je moodboard.

Daarnaast zijn ook magazines ontzettend handig, ongeacht het thema. Interieur, reizen, trouwen of andere lifestyle-thema’s: met het nodige knip- en plakwerk kunnen knappe reportages een grote bron van inspiratie zijn.

Online kan je niet om social media heen. Op Instagram en Pinterest kan je bakken inspiratie opdoen. Probeer wel geen copy-paste te maken van wat anderen doen. Creëer je eigen versie en kom met een verrassend en verfrissend concept, zodat je bruiloft een persoonlijk karakter krijgt.

TIP: Ben je nog volop bezig met je moodboard? Ga dan niet holderdebolder aan de slag om bepaalde decoratie te zoeken. Wacht met het uitwerken van de styling tot je locatie vastligt. De uitstraling daarvan kan een grote invloed hebben op je huwelijksthema. Misschien brengt een bezoek je zelfs op nieuwe ideeën of maakt het bepaalde keuzes veel logischer of juist onmogelijk. 

 

Beken kleur!

Een moodboard maken begint met het bepalen van een kleurenpalet. Kies bij voorkeur voor een neutrale basistint zoals wit, parelmoer of champagne. Houd de kleur tegen de witte achtergrond van een papier, zodat je het echte effect ziet.

Zodra de basis vaststaat kan je beginnen aanvullen met accentkleuren. Ze kunnen terugkomen in accessoires, decoratie, bloemen en zelfs in je kledij en de dresscode van het bedienend personeel, de ceremoniemeester en andere betrokkenen. Daarbij is het belangrijk rekening te houden met het seizoen waarin je bruiloft plaatsvindt. Frisse en felle kleuren zijn leuk voor de lente en zomer, maar in de herfst en winter kies je beter voor iets gezelligs en warms. Laat je ook niet meeslepen door wilde ideeën. Als je wil dat de hele suite jouw kleuren draagt, maak dan dat de meeste mensen zich er goed bij voelen. Pols gerust eens op voorhand wat je vrienden en familie vinden van je keuzes.

Kijk ook naar je locatie. Welke kleuren vind je daar precies terug? Het zal je helpen om bepaalde dingen uit te sluiten of juist in overweging te nemen.

TIP 1: Wil je dat je gasten mee vorm én kleur geven aan je feest? Suggereer dan gerust je dresscode op de trouwuitnodiging.

TIP 2: Beperk jezelf niet tot een of twee kleuren. Zorg voor genoeg variatie. Denk ook aan diverse tinten binnen hetzelfde kleurenschema. Zo creëer je meer vrijheid voor jezelf, krijgt de styling meer diepte en hebben ook je gasten meer ruimte bij de keuze van hun outfit.

 

Pinterest like the best!

Pinterest is wellicht de bekendste online tool voor trouwinspiratie. Je kan er op een eenvoudige manier een overzichtelijk moodboard maken. Bovendien kan je het delen met je partner, zodat jullie er allebei aan kunnen sleutelen.

Alleen is Pinterest ook niet zonder gevaren. Je treft er heel wat gestileerde shoots aan van professionele fotografen en weddingplanners die soms onrealistische verwachtingen scheppen. Bovendien kan je eindeloos blijven pinnen zonder echt vooruitgang te boeken. Pinterest is synoniem met keuzestress, zeker voor eeuwige twijfelaars. Het is een beeldbank zonder einde, waardoor ook je moodboard snel kan ontaarden in een onsamenhangend allegaartje. Zo geraak je uiteraard niet veel verder.

Om je Pinterest-beleving te optimaliseren kan je vier stappen volgen:

 

  1. Begin met een draft: een eerste versie van je moodboard waarop je alles pint waar je blij van wordt. Ga daarbij op zoek naar kleuren, materiaalpaletten en stijlen. Neem hier gerust voldoende tijd voor. Het vormt de aanzet van al je keuzes en laat toe elkaars voorkeuren en stijl te ontdekken.
  2. Zodra de eerste ideeën bezonken zijn, maak je een tweede bord. Je overloopt je draft en bepaalt samen met je partner wat voor jullie echt belangrijk is. Welke elementen moeten met andere woorden zeker aanwezig zijn op de bruiloft? Denk hier zowel praktisch als budgettair over na. Houd bovendien maar één kleurenpalet over. Zo kan je alle items die erbij passen eenvoudig mee overzetten. Nadien laat je ook dit moodboard even liggen om alles te laten bezinken.
  3. Genoeg bedenktijd genomen? Maak dan een nieuwe versie aan en structureer de pins van het tweede bord per onderwerp: decoratie, bloemen, ceremonie, locatie, eten & drinken, kledij, drukwerk, enzovoort. Probeer je te beperken tot een tiental pins per onderwerp. Zo creëer je een duidelijk beeld van de styling van de hele bruiloft.
  4. Neem een screenshot van elke pin en print die af. Maak je moodboard vervolgens nog een keer, maar dan in papieren vorm. Zo kom je niet in de verleiding om opnieuw te beginnen pinnen en wis je alle twijfels uit. Natuurlijk kan je de screenshots op je computer opslaan, maar het belangrijkste is dat je gewoon wegblijft van Pinterest. Staat je moodboard op punt? Dan kan je het meenemen tijdens al je bezoekjes aan winkels en leveranciers. Ze zullen sneller begrijpen wat je precies wil en wat zij voor jou kunnen betekenen. Wie weet hebben ze zelfs handige feedback voor jou.

 

TIP 1: Zet je Pinterest-borden zeker ‘verborgen’. Anders zijn alle gasten meteen op de hoogte van jullie plannen en styling. 😉 Wil je graag een externe mening? Nodig dan iemand uit om alles eens mee te evalueren.

TIP 2: Bij Pinterest staan de populairste en dus meest gepinde posts bovenaan. Vaak zijn die van Amerikaanse of Australische makelij. De laatste nieuwe huwelijkstrends komen doorgaans van daar overgewaaid. Pin je vandaag iets uit Australië? Dan ben je volgende jaar zeker mee met de allerlaatste trends in België en Europa. Laat je evenwel niet verblinden door al dat moois van overzee. Scrol zeker verder door voor andere en wellicht iets haalbaardere ideeën.

 

Zo, we zijn er! Veel succes met het maken van je moodboard en de verdere planning van je huwelijksfeest. Heb je nog inspiratie nodig over je huwelijksdrukwerk? Steek je romantische neus dan zeker eens aan het venster van onze webshop. We hebben een uitgebreide trouwcollectie waar je kaartjes vindt in tal van stijlen, van minimalistisch tot botanisch en boho.

Partnership met ONZO

Wij zijn trots om aan te kondigen dat wij sinds kort een partnership zijn aangegaan met ONZO,een'drukkerij en ontwerpstudio voor luxe papierwaren en geschenken'.Alle activiteiten rond gelegenheidsdrukwerk zijn bij ONZO ondergebracht. ONZO zal je offerteaanvraag en eventuele productie opvolgen. Het drukwerk zelfwordt nog steedsdoor Buroformverzorgd.

We werken aan een nieuwe website met aangepaste producten en diensten onder de naam ONZO. Voorlopig kan je nog terecht op de huidige website.

Sinds 15 mei heeft ONZO een fysieke winkel in het centrum van Antwerpen - Kloosterstraat 6. Waar je terecht kan voor inspiratie en persoonlijk advies. Altijd welkom om eens binnen te springen.

Laat je verrassen en inspireren!

website: www.onzo.be
instagram: @onzo.be
mail: info@onzo.be

Dankjewel. Je bent goed ingeschreven!